Wednesday, March 16, 2011

Guru harus bijak ketika memilih bahan bantu mengajar agar aktiviti pengajaran dan pembelajaran dapat dilaksanakan dengan menarik lagi berkesan.
.
.
Praktikum Fasa 1 dah dekat, tinggal beberapa hari sahaja lagi. Lebih kurang 78 jam sahaja lagi. Bagi kawan-kawan saya di IPG Kampus Keningau, awal untuk saya mengucapkan selamat menjalani praktikum fasa 1, pada diri saya sendiri juga, semoga berjaya melaksanakan praktikum nanti.
.
.
Berkenaan dengan pemilihan BBM untuk pengajaran bahasa (khas kepada guru-guru Bahasa), tidak susah untuk dicari atau yang lebih baik, buat sendiri. Yang penting menarik dan berkaitan dengan topik yang diajar. Tiga aspek penting dalam pemilihan BBM bahasa iaitu:
.
.
Kepentingan BBM untuk mencapai Objektif P&P
.
Kepentingan BBM terhadap Pelajar
.
Kepentingan BBM dari sudut masa
.
Perkembangan Emosi dan Sosial Pelajar
.
Pengetahuan dan Keperluan Pelajar
.
Peranan guru dan Murid dalam penggunaan BBM
.
.
Apapun, pemilihan BBM ni bergantung kepada guru itu sendiri, nak pakai yang mana sesuai asalkan tidak membebankan diri sendiri dan murid. Guru juga harus bijak dalam mempelbagaikan kaedah, teknik dan pendekatan dalam mengajar bahasa. Bahan BBM tidak akan mendatangkan kesan kepada murid jika guru sendiri tidak memainkan peranan dengan sewajarnya. Oleh yang sedemikian, kerjasama antara guru dengan murid amatlah diperlukan dalam membentuk aktiviti P&P yang berkesan. SELAMAT MENJALANI PRAKTIKUM SEMUA... * _ *

0 Comments:

Post a CommentBicara Manusia Berakal

"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan orang lain ketika berdaya untuk membalas dan bersikap adil ketika masih kuat"